Portada Island Life documental

Una expedició per illes d'arreu del món

Un documental de Joan Bover

    

Tornar a la portada

Anna Traveset

L'Anna Traveset des de ben jove va tenir una cosa molt clara: li agradaven els animals, els viatges i les aventures. El seu pare la portava a buscar bolets pel bosc i era fidel seguidor de Félix Rodríguez de la Fuente. Amb els seus programes de televisió, l'Anna va començar a forjar el seu amor per la naturalesa, que, d'altra banda, fregava la porta de la seva casa d'Organyà, un poblet del Pirineu lleidatà.

El seu esperit aventurer i les ganes de viatjar han estat una constant. La seva carrera com a biòloga li ha permès unir les seves tres passions.

Des de l'institut i després de veure alguna pel·lícula de reporters de guerra, l'Anna va saber que volia fer a la vida alguna cosa emocionant i que impliqués risc. Per això, no sorprèn que un dels seus mites sigui la famosa primatòloga Dianne Fossey, que va donar a conèixer al món els goril·les de muntanya.

Gràcies a Ramón Margalef, un reconegut oceanògraf, va decidir que volia fer ecologia i estudiar els éssers vius en els seus ambients. Ramón li va fer una carta de recomanació amb la qual la van admetre a la Universitat de Pennsilvània (Filadèlfia). Així, l'any 1985 es traslladaria als EUA.

El xoc cultural entre Catalunya i Filadèlfia va ser molt dur per l'Anna. Així i tot, va entrar a treballar a l'equip de Daniel Janzen, un reconegut ecòleg tropical. Quan Janzen li va oferir treballar amb ell a Costa Rica, no s'ho va pensar molt, i allà va fer la seva tesi doctoral.

Durant molts mesos de l'any, l'Anna s'aixecà a les sis del matí per estudiar els animals. Allà va aprendre moltíssim sobre ells i les seves interaccions, i des de llavors, mai deixaria de fer-ho.

Amb 27 anys, l'Anna desitjava tornar a Espanya, així que va demanar una beca i se'n va anar a Sevilla, a treballar a Doñana, dins de la unitat d'ecologia. Després de dos anys va sentir la necessitat de muntar un equip a un altre centre, i va trobar l'oportunitat a Mallorca. El 1994 va aconseguir una plaça en propietat al CSIC i es va quedar a les illes.

Abans, però, hauria tengut temps de passar per països com Alaska. Viure i estudiar aquells territoris va ser una de les experiències més fantàstiques de la vida d'Anna Traveset: “Mai en la meva vida he estat tan embriagada de bellesa com en aquest moment...“. A l'Anna li va impactar molt la bellesa del paisatge, i va tornar d'Alaska amb les piles carregades i disposada a menjar-se el món.

I ho va fer, ja que després d'anys estudiant l'illa de Cabrera i impulsant diferents projectes arreu del món, el 2022 rebia el Premi Ramon Llull, un dels màxims reconeixements que atorga el Govern Balear, i un poc més tard, aconseguia l'ajuda europea destinada a projectes científics més important que es concedeix, l'Advanced Grant. Aquesta ajuda només es concedeix a projectes pioners, d'alt risc i de científics líders en el seu camp d'investigació.

IslandLife impulsarà l'estudi més complet realitzat fins al moment de les xarxes ecològiques multicapa en ecosistemes terrestres, avaluant molts tipus d'interaccions entre espècies simultàniament. Per primera vegada, es compararà l'estructura tròfica de les illes prístines o poc pertorbades amb illes properes, habitades per l'home, per comprendre els efectes del canvi global en aquests valuosos ecosistemes.

Anna Traveset es troba a la cúspide d'una vida professional, duent a terme un dels somnis de la seva vida. Però l'Anna és incansable per naturalesa, i ja només pensa en la següent aventura.

travesetlab.com

@AnnaTraveset

Anna Traveset a Lipari - Stromboli